Hestens behov for vand

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vand er det fodermiddel som hesten konsumerer mest af. Hestens minimumsbehov for vand er ca. 5 liter per 100 kg kropsvægt, afhængigt af hvor stort et væsketab, hesten har gennem fæces, urin og sved. Flere forskellige ydre faktorer kan påvirke hestens væsketab: omgivelsernes temperatur, hestens arbejdsintensitet, om den er diegivende og meget andet. Med en højere temperatur i omgivelserne eller en øget kropstemperatur på grund af muskelarbejde øges hestens varmetab gennem evaporation (fugtafgivning, sved).

En hårdtarbejdende hest kan miste 10-15 liter pr. time. En diegivende hoppe producerer meget mælk med et højt vandindhold, og derfor hun kan let have et vandbehov på 15 liter pr. 100 kg kropsvægt. Det betyder, at en hest på 500 kg har et vandbehov på 25-75 liter pr. dag. Vandindholdet i forskellige grovfodertyper varierer meget, f. eks. indeholder frisk græs ca. 80% vand og hø max. 16% vand. Når hesten spiser frisk græs får den altså en stor del af vandbehovet dækket gennem vandet i græsset.

Det er yderst vigtigt, at hestens vand er rent. Hesten er tilpasset til at kunne drikke store mængder vand på en gang på trods af, at den har en relativt lille mavesæk. For at vandindtaget ikke begrænses af mavesækkens volumen, løber vandet forbi indholdet i mavesækken og videre ned i tarmsystemet. Dette medfører, at eventuelle bakterier i vandet ikke dræbes af mavesyren. Det er især vigtigt i de varme sommermåneder, hvor mikroorganismerne hurtigt vokser i vandkarrene. Har man egen brønd, kan det være ekstra vigtigt at kontrollere vandkvaliteten med jævne mellemrum.

Det er meget normalt, at vandkopper anvendes til heste for at sikre en konstant tilgang til frisk vand samtidig med, at man undgår en dårlig hygiejnisk kvalitet, som det kan være tilfældet med vand i spande eller kar. Men alle systemer har sine fordele og ulemper, og risikoen ved vandkopper er, at vandflowet i vandkoppen er langsommere end hestens naturlige drikkehastighed. Dette kan medføre, at hesten får en mindre mængde vand i hver slurk, end den ville have fået, hvis den drak af spand eller kar. For at få så meget frisk vand i hesten som muligt kan man have det ene system (spand/kar og vandkop) inde i stalden og det andet ude på folden. Uanset hvilket system, der anvendes, skal det rengøres ofte – mindst hver dag!

Mangel på vand sænker præstationen. En del heste vil ikke drikke tilstrækkelige mængder i stressede situationer, for eksempel under transport eller ved stævner. Det er vigtigt, at hesten får drukket en tilstrækkelig mængde væske i sådanne situationer. Tørsten reguleres med saltbalancen, og store salttab ved svedigt arbejde kan minimere hestens tørst og forstyrre væskebalancen.

Hvis saltbehovet er dækket, og hesten alligevel ikke drikker tilstrækkeligt, kan man bruge forskellige kneb for at få væske i den. Det kan f.eks. være æblejuice i vandet eller Irish Mash® opblandet i en stor mængde vand.

 

 

 

 

Kontakt