Elektrolytter

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vær opmærksom på, at hesten bliver korrekt dækket med elektrolytter, der mistes, når den sveder

Elektrolytter er små partikler, der har en elektrisk ladning, såkaldte ioner. De spiller en afgørende rolle ved opretholdelsen af syre-base-balancen, den osmotiske regulering af væskerne i kroppen samt den elektriske aktivitet af nerve- og muskelceller.

Uden elektrolytter er kroppen ikke i stand til at opretholde den rigtige væskebalance i cellerne. Hvis cellerne mister for meget vand, er der risiko for, at de dør. Det er derfor meget vigtigt at sørge for tilstrækkelig tilførsel af elektrolytter. Til elektrolytterne hører bl.a. natrium, kalium, kalcium, magnesium, chlorid og fosfat.

Under normale omstændigheder kan behovet for elektrolytter dækkes via krybbefoderet eller ved brug af en saltsliksten. Men så snart hesten sveder mere end normalt, f.eks. ved intensiv træning eller i sommervarmen, så bør man have særlig opmærksomhed på, om den drikker tilstrækkeligt og får nok elektrolytter. Det er vigtigt, fordi et øget tab af elektrolytter kan føre til dehydrering. Om en hest er dehydreret, er ret nemt at se på tandkødet og på hudens spændstighed. Tandkødet skal glinse fugtigt og hvis man trækker en hudfold på halsen, skal huden hurtigt springe tilbage til normalt udseende. Tegn på en svær dehydrering kunne være usikker gang, sitren og muskelsvaghed.

Hvordan kan man understøtte væskebalancen?
Sørg for, at hesten altid har adgang til frisk drikkevand. Ved øget svedafsondring anbefales det at give elektrolytter sammen med foderet. Regelmæssig tilførsel af elektrolytter understøtter en korrekt mineralbalance i hesten, også ved intentisvt arbejde og under høje temperaturer.

Forskellige forholdsregler kan bidrage til at mindske tabet af elektrolytter
- sørg for, at hesten kan søge skygge i løbet af dagen
- luften holdes i bevægelse i stalden
- hestene kan med fordel sættes på fold om natten, da bygningerne oplagrer dagens varme og det derfor er køligere udendørs
- sørg altid for adgang til køligt, friskt vand
- stimuler evt. hestens væskeoptag med tildeling af mash rørt op i meget vand
- læg helst træning på tidspunkter, hvor temperaturen er lavest, f.eks. tidlig morgen eller sen aften
- gør hestens pels våd, før træningen begyndes
- giv hesten tilstrækkeligt tid til restituering efter træning og hold øje med åndedrættet. Køl hesten af med vand på hals, ben og krop, så kropstemperaturen kan falde
- undgå dog at douche hele hestens krop med meget koldt vand
- vær meget opmærksom på tegn på hedeslag
Kilde: KER


Equilyte
Korrekt elektrolytsammensætning, nøjagtig som i hestens sved
- hurtig genopretning af elektrolyttab
- høj smagelighed
- vandopløselig

Tips: Giv elektrolytter 3 dage forud for krævende arrangementer.

Pakning: 1 & 5 kg

 

Kontakt