Start Up med Müsli

Virksomhedsportræt - St. Hippolyt

Bernd Ebert
Bernd Ebert

Siden 1988 har Bernd Ebert ledet Mühle Ebert i Dielheim, der er hovedsæde for St. Hippolyt. Den 57-årige satser på natur og bæredygtighed.

Kornet får han fra regionens landmænd, strømmen producerer firmaet selv. Tagoverfladerne er bevoksede og bliver vandet via et sindrigt egenudviklet system. Planterne sørger ikke kun for støjdæmpning (firmaet ligger midt i landsbyen), de giver også isolering mod både varme og kulde.

St. Hippolyts hovedsæde I Dielheim
St. Hippolyts hovedsæde I Dielheim

Da han I 1988 modnede ideen om at producere den første hestemüsli på møllen i Dielheim i Baden-Württemberg, kunne Bernd Ebert dog ikke ane det mindste om, at han allerede nogle få år senere ville være en af de mest innovative producenter i hestefoderbranchen. St. Hippolyt – dette navn er ensbetydende med en succeshistorie.

En hestestald, hvor man ikke falder over en sæk eller en spand med påskriften “St. Hippolyt”, finder man efterhånden sjældent. Tværtimod: disse foderprodukter med deres typiske mørkegrønne pakninger har i løbet af de seneste 25 år erobret ikke alene fritidsrytterscenen men også turneringsrytterne. Bag mærket gemmer sig en mand, hvor der ganske vist altid var heste i familien, men som selv var cykelrytter: Bernd Ebert. I mere end 500 år har møllen ligget der, i den lille by Dielheim, 20 km fra Heidelberg og i et helt århundrede ejes den af familien Ebert. Bernd Eberts forfædre malede bøndernes korn, kunderne var overvejende bagerier. Men i 1980’erne sluttede de gode tider for møllen, virksomheden var fuldstændig forældet og virksomhedens overlevelseschancer var lig nul. I 1988 trak Bernd Eberts fader sig ud af virksomheden og overlod den til sin søn. Hvad nu?

Ny receptur til smågrise
Ebert jun. er faguddannet. Efter sit studium i fodermiddelteknik arbejdede han som produktionsleder for tre møller i Schweiz, læste samtidig økonomi og virksomhedsledelse samt specialiserede sig i fodermidler. Ganske vist ikke til heste, men til svin og kaniner. En gammel tante have fortalt Bernd Ebert alt om krydderurter. ”Tilblanding af forskellige krydderurter til smågrisefoderet udviste overalt en positiv indflydelse på sundhed og vækst hos dyrene – langt bedre, end man havde kunnet opnå med antibiotika”, forklarer Bernd Ebert. Og så begyndte han først i det små også at forsøge sig med urtefoder til heste. Forsøget førte straks til succes. De koldpressede krydderurtepellets blev bogstavelig talt flået ud af hænderne på den unge virksomhed. Der blev snakket om det. ”Vi kunne slet ikke følge med til at producere, fordi krydderurterne slap op for os”, fortæller Bernd Ebert, der fandt en partner i branchen til sin nye forretningside.

Bernd Ebert
Bernd Ebert


Behovet for krydderurter voksede igen voldsomt, da virksomheden udviklede müslien ”Struktur-E” (Energetikum) og begyndte et målrettet salg.

Müsli som hestefoder, det kendte man stadig næsten ikke i Tyskland, selv om det for længst var en stor artikel på det britiske fodermarked. Denne müsli har allerede gået sin sejrsgang i tyske stalde. ”Den store urtediversitet og rigdommen på næringsstoffer kompletterede den sædvanlige havrefodring og bidrog til at spare på brugen af mineralfoder. Det var noget, der overbeviste rytterne og staldfolkene,” siger Ebert.

Andre nye produkter blev udviklet, og i løbet af ganske få år havde St. Hippolyt et komplet sortiment. Den næste store ”sællert” blev Irish Mash, som mange ryttere gerne bruger om vinteren som et lunt måltid til at fremme stofskiftet og stimulere fordøjelsen hos deres heste.

Krydderurter fra alverdens lande
Også i dag er urterne St. Hippolyts særkende i hele produktpaletten. Bernd Ebert forsyner sig således fra hele verden. Virksomheden i Dielheim er ved at sprænge alle rammer, og gårdene i omegnen bruges således til mellemlager for de tonsvis af urter og korn. Ellers er alt koncentreret på møllen og de tilstødende bygninger. En egen forskningsafdeling under ledelse af biolog, prof. dr. Marycz (Universitet Breslau) og Bernd Ebert arbejder til stadighed på forfining af recepterne og blandingerne, 18 maskinkonstruktører udvikler og bygger alle de tekniske løsninger til produktionen. Om det drejer sig om transportbånd, doseringsapparater, pillepresser, blandere – alt udvikles og bygges af St. Hippolyt.

Velfærdssygdomme
Inden for hestefodring er meget forandret over de seneste år og årtier. Hø og havre er ganske vist stadig basis, men for de fleste hesteholdere er det ikke tilstrækkeligt. Bern Ebert siger ”Hestene bliver stadig ældre, der er kommet mange fremmede hesteracer, og det er ikke alle, der i det lange løb kan klare sig på hø og havre.” Overvægt hos hestene ser han som et stort problem. ”Mange heste får for lidt motion og arbejder for lidt. De er alt for tykke, lider simpelthen af velfærdssygdomme, deres organisme er belastet.” På motionsfaktoren kan en foderproducent naturligvis ikke have indflydelse, men belastende faktorer som mineralmangel, forstyrret pelsskifte, ledsygdomme, hovproblemer (forfangenhed), tilbøjelighed til kolik, leversygdomme, mavesår, svampeinfektioner, sommereksem, stråleråd eller fordøjelsesforstyrrelser kan lindres ved brug af den rigtige ernæring – og til dels afhjælpes. Allerede medicineren Hippocrates (460-370 f.Kr.) sagde ”Jeres føde skal være jeres lægemidler.” Denne filosofi har St. Hippolyt gjort til sit eget motto.

Text: Susanne Hennig, Fotos: St. Hippolyt

Af den 500 år gamle Mølle ser man nu kun rester I bygningens midterste del, men bækken løber stadig lige ved siden af og under huset
Af den 500 år gamle Mølle ser man nu kun rester I bygningens midterste del, men bækken løber stadig lige ved siden af og under huset

Kontakt