Bio-ernæring

Foto: Slawik
Foto: Slawik

Optimal forsyning med energigivende, substansdannende og sundhedsfremmende næringsstoffer gør hesten smuk, nervefast, modstandsdygtig og i stand til at præstere på højeste niveau. Her drejer det sig ikke kun om udvalget, kvaliteten og den naturlige variation i udvalget af foderkomponenter. Herudover spiller produktionen af foderprodukterne en afgørende rolle.
St. Hippolyt går derfor målrettet ad nye veje, hvor vi ved hjælp af nye, biologisk fornuftige forædlingsprocesser opnår et endnu mere velsmagende og fysiologisk mere virkningsfuldt foder. „Fodre som naturen selv“ får dermed endnu en ny dimension.

LECITHINMICELLER MED TURBOEFFEKT
En del af de værdifulde foder-vitalstoffer bliver efter optagelsen i kroppen udskilt stort set uudnyttede. Det hænger sammen med, at transporten af mange næringsstoffer over i blodet foregår for langsomt. I vore flydende produkter „Qelan“ til heste og „Canigard“ til hunde er det lykkedes os
at reducere udskillelsen af uudnyttede næringsstoffer. Ved hjælp af en helt ny komplekseringsmetode har vi opnået vitalstoffer med en hidtil uset biotilgængelighed.

Med denne metode bliver der af vitalstofferne fremstillet ganske små dråber (miceller), der er omkapslet af ren lecithin. På grund af deres ringe størrelse, der dog ligger over nano-området, og på grund af lecithinets „smøreeffekt“, passerer disse vitalstof-lecithinkomplekser ubesværet over tarmvæggen. Der opnås her en tre-firedobbelt optagelighed i forhold til næringsstoffer, der ikke har fået denne behandling. Det kalder vi micellernes „turboeffekt“. Funktionelle næringsstoffer som fx L-Carnitin, vitamin E, Coenzym Q10 og de ledbeskyttende glykosaminoglykaner opnår derved tydeligt højere og effektivere koncentrationer i målvævene. Herved opnås et øget præstations- og stofskiftepotentiale i organismen. Også de cellebeskyttende og anti-ageing-effekter – muligvis pga. vitaminer og ledopbyggende stoffer – kan øges på denne måde. Bemærkelsesværdigt er det desuden, at det med denne egenudviklede komplekseringsproces er muligt fuldstændigt at undgå de ellers anvendte syntetiske tensider og andre tekniske hjælpestoffer. Herved undgås det at udsætte de sarte cellemembraner for en mulig kemisk risiko. Det overordnede mål „at fodre som naturen selv“ forbliver fuldt gyldigt.

FERMENTERING OG UDVINDING AF EDDIKE
Gennem flere år har der hos Mühle Ebert været en stadig stigende anvendelse af forspiring og fermentering som en naturlig forædlingsproces for St. Hippolyts hestefoder. Således bliver byg og majs forspiret forud for den hydrotermiske valsning til flager. Ølgærkulturer, malt og valle undergår
en omhyggelig fermentering forud for iblandingen. Hvilke fordele opnås ved dette?

Ved forspiring og fermentering omdanner enzymer og nyttige mikroorganismer en del af stivelsen og sukkeret med henblik på at opnå en for-fordøjelse til kortkædede fedtsyrer. Fedtsyrerne giver en bedre energiudnyttelse og giver anledning til færre fordøjelsesrisici end stivelse og sukker.

De derved aktiverede enzymer fra planter og gær bidrager desuden effektivt til tyndtarmsfordøjeligheden af stivelse, protein og fedt i hele foderrationen. Derigennem optager organismen en højere andel af de udfodrede hovednæringsstoffer en effekt, der giver mulighed for at spare på kraftfoderet. Men hvad der vejer endnu tungere er, at tilbøjeligheden til oppustethed, diarré og kolik kan reduceres betydeligt.

Fermentationsprocessen af ølgær, malt og valle styres, således at der også dannes en vis mængde eddike. Denne naturligt udvundne eddike giver yderligere fordele til foderet med henblik på smagelighed og for opretholdelse af fordøjelsesorganernes sundhed:

- rensende effekt og modvirker som krydderier mange sygdomsfremkaldende bakterier, vira og svampe.
- hæfter sig på stivelse, hvorved stivelsesbetinget blodsukkerforandring forløber mere afbalanceret.
- særlig vigtigt for heste, der pga. insulinresistens har øget risiko for forfangenhed.
- sportsheste opnår stabile præstationer, fordi blodsukkeret som energikilde står jævnt til rådighed – hesten undgår at „gå sukkerkold“.

Hest & Rytter 2015
Hest & Rytter 2015

FERMENTERING AF GULERØDDER
For nylig indgår også gulerødder i Mühle Eberts fermenteringsproces, idet de bruges som en art „topping“ til forædling af kornflagerne til St. Hippolyts produkter. Fermenterede gulerødder har en meget gavnling indvirkning på tarmfloraen og på immunforsvaret hos hestene. Hos Mühle Ebert bliver de fermenterede gulerødder brugt til forædling af kornflagerne. På denne måde opnås et fiberrigt foder, der understøtter tarmfloraen og styrker hestens modstandskraft ved hjælp af det antioxidative potentiale i carotenoiderne. Gulerødder har et højt indhold af ballaststoffer, kalium, jern, zink og bor.

Desuden har de et betydeligt indhold af carotenoider (100-200 mg/kg), tocopheroler, nicotinamid, B-vitaminer samt polyphenoler og besidder dermed et betydeligt antioxidativt potentiale. Carotin virker hæmmende på visse kræftsygdomme og omdannet til retinol (vitamin A) er det vigtigt for opretholdelse af synet og en sund pels. Dette enorme sundhedsmæssige potentiale kan allerbedst bevares gennem en reduktiv, anaerob fermenteringsproces. Dette miljø fremskaffer vi ved hjælp af en anaerob fermentering med mælkesyrebakterier. Ernæringsfysiologisk er de fermenterede gulerødder de rå gulerødder langt overlegne.

FUNKTIONELLE FORDELE AF PROCESSEN
- bedre tekstur af de kornflager, der er vædet med gulerodsfermentat
- fermenteringsaromaerne har en positiv indflydelse på smagen
- gulerøddernes glykæmiske indeks reduceres pga:
. nedbrydning af sukkeret i guleroden
. ændring af stivelsen i kornkernen giver en langsommere frisætning af glucose
. mælke- og eddikesyre reducerer blodsukkerstigningen efter måltidet Med udvikling af denne art indtager St. Hippolyt en førende position i den naturorienterede næringsstofteknologi – revolutionerende og dog naturlig – til sunde, højtpræsterende heste.

          
 m 

Som erfaren træner af løbsheste har jeg nu i mere end 25 år haft et tillidsfuldt samarbejde med
St. Hippolyt.

Vi knyttes sammen af traditionel viden og fremskridt, for her føler jeg mig sikker på,
at jeg kan forsyne dyrene i min varetægt med foder efter den nyeste forskning – noget,
der netop i væddeløbssporten er en afgørende faktor.

Desuden har St. Hippolyt altid døren åben, hvis der er særlige behov,
og sammen finder vi en individuel løsning til min løbsstald.

(Erika Mäder)        

m
       

 

Produkter fra biofermentering

Malt
Malt er korn, der fremspires under nøje kontrol og – efter at spiren er fjernet - tørres. I løbet af spiringsprocessen dannes en mængde enzymer, der omdanner protein, stivelse, cellulose og pentosaner. Enzymerne omdanner kornets reservestoffer til opløselige stoffer, som kimen bruger til at vokse af. Spiringen bliver dog stoppet, og den fremkomne ”grønmalt” tørres for at være lagerstabil. Efter en langvarig, omhyggelig tørreproces opstår den for malt så typiske ristede aroma.

Mask
Biofermentering af korn gør indholdsstofferne mere letfordøjelige. Ved maskningen aktiveres malten med vand. Under den efterfølgende enzymatiske spaltning dannes der indholdsstoffer, der ud over stimulering af appetit og fordøjelse også har immunstimulerende effekter. Den mask, der produceres specielt til brug i St. Hippolyts foderprodukter er forædlet med urter og flydende ølgær og får alle heste til at glemme enhver form for bordmanerer!!

Malteddike
Eddike, der er udvundet efter maltproduktionen, er ikke kun meget velsmagende, det har også konserverende egenskaber. Hos unge dyr har tildeling af eddike som hjælp ved fordøjelsesforstyrrelser og diarréproblemer vist sig særdeles effektiv. Ud over de bakteriedræbende egenskaber giver eddiken pga. et øget bidrag af syre i det øvre tyndtarmsafsnit en forbedret udskillelse af enzymer fra bugspytkirtlen og bicarbonat.

Det giver således en forklaring på øget vægt, bedre næringsstoffordøjelighed og øget foderudnyttelse. Generelt øges desuden også kroppens uspecifikke immunforsvar.

Frisk ølgær
Hydrolyseret gær tilfører naturlig vitamin B, β-glucaner og nucleotider for præstationer og en god fordøjelse. Netop ved en kontinuerlig tildeling af gær opnås en stabil og robust fordøjelse.



Kontakt