Overvægt

Foto: Slawik
Foto: Slawik

Forårets og sommerens udfordringer
Herunder livsstilssygdommen Equine Metabolic Syndrome (EMS)

Hvad er EMS?
Equine Metabolic syndrome (EMS) har mange ligheder med livsstilssygdommen diabetes type II. EMS er en fælles betegnelse for heste med stofskiftelidelser, som karakteriseres ved blandt andet fedme, insulinresistens og forfangenhed. Insulin har den opgave at normalisere blodsukkeret efter et måltid, men er hesten insulinresistent fungerer dette ikke, som det skal. Derfor har hesten forhøjet blodsukker og af samme årsag også forhøjet insulin. Konsekvensen for mennesker med type II diabetes kan bl.a. være forhøjet blodtryk og blodpropper, men hos hesten kan det betyde forfangenhed.

Symptomer
EMS og overvægt er ikke nødvendigvis det samme, og der findes heste med EMS, der ikke er overvægtige eller har synlige tegn på sygdommen. Men oftest har heste med EMS en historik med overvægt i flere år og synlige fedtdepoter på kroppen, specielt omkring nakken (fedtkam), skuldre, ryg, bagpart og mave. Derudover kan de have hævelser over øjnene eller omkring kønsorganer. EMS eller insulinresistens medfører ofte et dårligt immunforsvar, og der ses tendens til hudproblemer (muk, eksem). EMS øger risikoen for forfangenhed, og ofte har hesten svært ved at tabe sig uanset hvor lidt, den får at æde, eller hvor meget motion den får.

Hvor lang tid tager det at udvikle EMS?
EMS udvikles ikke fra dag til dag men kan tage flere år at udvikles. Det kan være svært at opdage de tidlige tegn, men begynder hesten at tage på og få fedtdepoter, kan dette være begyndelsen. Kroppen er god til at kompensere og kan være på overarbejde i en del år, før hesten bliver syg. Så det er meget individuelt fra hest til hest, hvor lang tid det tager.

Hvad er insulinresistens
Insulinresistens er en nedsat følsomhed overfor hormonet insulin, hvis primære opgave er at sænke blodsukkeret ved at transportere det fra blodbanen over i vævet. Insulin frigives fra bugspytkirtlen, som sidder mellem mavesækken og den første del af tyndtarmen. Når insulin frigives til blodet, finder det specifikke receptorer på celleoverfladen, som det sætter sig på og udløser en kaskade af reaktioner inde i cellen. Herefter åbnes der porte på celleoverfladen, så glukosen kan transporteres ind i cellen. Hvis disse reaktioner ikke fungerer eller ikke bliver aktiveret, optages glukosen ikke i cellen. Resultatet er et højt blodsukker, der giver anledning til en øget insulinproduktion.

Forfangenhed

Forfangenhed er en systemisk tilstand, som manifesterer sig i hoven og medfører en højere eller mindre grad af smerte eller halthed. Ved forfangenhed nedbrydes lamellerne mellem hovbenet og hovvæggen. Når det sker, vil hestens vægt og det tryk, der kommer på hoven og hovbenet, gøre, at hovbenet synker eller roterer i hoven, så der kan opstå permanente vævsskader i hoven. Den direkte sammenhæng mellem EMS og forfangenhed kendes ikke, men både fedme og insulinresistens medfører en form for inflammations tilstand i kroppen, som menes at være en medvirkende årsag.

Slankekuren
Når hesten skal slankes, er det vigtigt, at den indtager mindre energi uden at miste vigtige proteiner, vitaminer og mineraler. Energi i form af sukker og stivelse skal erstattes af fibre, som indeholder mindre energi. Det er ikke muligt at fjerne sukker og stivelse helt, da alle råvarer – inklusiv græs, hø og lucerne - indeholder sukker og stivelse, men det kan reduceres betydeligt, ved at fjerne korn og melasse fra foderblandingen. Hesten må ikke sultes ned i vægt ved f.eks. at halvere det daglige foder. En hest, der skal slankes, skal fortsat have livsvigtige næringsstoffer som protein, vitaminer og mineraler samt energi fra råvarer, som hesten tåler. Ellers vil kroppen ikke være i stand til at opretholde forbrænding og et velfungerende stofskifte.

Kraftfoderet - hvad skal det indeholde?
Ingredienslisten skal gennemgås nøje, og der bør altid vælges et fiberbaseret foder uden tilsat korn og melasse. Det er ikke sundt helt undgå sukker, da nogle sukkerarter er vigtige for hestens fordøjelse og foderudnyttelse, fordi de fungerer som prebiotika og derfor ikke påvirker blodsukkeret. Dette bidrager til en optimal fedtsyresammensætning i bagtarmen, så hesten opnår en længere mæthedsfornemmelse samt et stabilt blodsukker. Også kvaliteten af proteinet er vigtig for bevarelse af muskulaturen, så den kan opretholde en effektiv forbrænding. Endvidere kan der være behov for ekstra tildeling af mineraler som zink, magnesium, mangan samt vitamin E, C og B. Ølgær har et naturligt højt indhold af B-vitaminer og krom og har en positiv effekt på energistofskiftet samt blodsukkerniveauet.

Mineraler og vitaminer

Alle mineraler og vitaminer er vigtige for hesten, men når det gælder EMS og insulinresistens spiller især zink, selen, magnesium, mangan, vitamin E og C samt B-vitaminerne en mere central rolle. Zink indgår i over 300 forskellige enzymprocesser i kroppen og er vigtig for dannelsen af insulin og for kulhydratstofskiftet. En forhøjet produktion af insulin som følge af insulinresistens øger derfor hestens behov for zink. Zink indgår også dannelsen af vigtige antioxidanter, og kroppens evne til at beskytte og reparere sig er således afhængig af zink. Magnesium fungerer som en co-faktor i over 300 forskellige enzymer i kroppen og er essentiel for alle energiprocesser i kroppen. Insulinresistens sættes i høj grad i forbindelse med mangel på magnesium, der har stor indflydelse på insulin og glukose i blodet samt på insulinfølsomheden i kroppen generelt.
EMS- heste har et stort behov for ekstra antioxidanter, blandt andet fordi deres immunforsvar ofte er svækket. Vitamin E og C samt selen er vigtige antioxidanter, mens B-vitaminer primært fungerer hjælpestoffer til de forskellige mineraler og enzymprocesser i kroppen og således er meget vigtige for immunforsvar, energistofskifte samt proteinsyntese.

Urter
Urter kan have mange ernæringsmæssige og sundhedsmæssige egenskaber, - også for overvægtige og EMS-heste. Ligesom ølgær har bukkehornsfrø et højt indhold af krom og er hos mennesker velkendt mod type II diabetes. Blåbærblade og kanel har et meget højt indhold af calcium, jern, mangan samt vitamin C, ligesom de har blodsukkerregulerende egenskaber. Marietidsel virker antiinflammatorisk og har vist sig at kunne øge insulinfølsomheden. Hvidløg har et højt indhold af vitamin C og er kendt for sine mange positive egenskaber for immunforsvaret og fordøjelsen. Derudover har hvidløg også en positiv effekt på insulinresistens.

Grovfoder med analyse

Der er gennem de seneste 10 år fundet færre og færre mineraler i vores wrap og hø, ligesom næringsindholdet har ændret sig. Protein- og sukkerindholdet har vist sig at være meget svingende samt afhængig af slættidspunkt, produktionsmetoder og gødning. Dette ses også ved lavfruktan græsblandinger, så den eneste måde at sikre, at indholdet er tilpasset de individuelle behov hos hesten er at få lavet en grovfoderanalyse.


Kontakt