Vorter og Sarcoider

Udarbejdet af: Carina Beblein, trainee, stud. agrobiologi med speciale i husdyr, for St. Hippolyt

Vorter og sarcoider er to forskellige vækster, som begge er virusbetingede, og de kan være invaliderende for hesten som ridehest, hvis de sidder, der hvor udstyret skal placeres.

Symptomer på vorter hos heste


  • De forekommer ofte hos føl og plage, hvor de kaldes følvorter/ungheste vorter


  • De er ofte placeret på mulen og rundt omkring i hovedet


  • • De kan være små tørre knopper, som sidder på huden, eller de kan være røde, betændte og blødende knopper

    • Er unghesten voldsomt angrebet af vorter, vil man ofte samtidig se andre tegn på, at immunforsvaret er dårligt. Dette kan fx være, at unghesten er snottet, befængt med orm eller har tendens til tynd mave

Symptomer på sarcoider hos heste

• Sarcoider forekommer hos heste i alle aldre

• De kan være placeret forskellige steder på hele kroppen. De ses dog ofte mellem forbenene, på brystet, i gjordlejet, men kan også forekomme på bagparten

• Sarcoider kan ligne vorter, eller de kan forekomme som hævelser i huden, dækket af normal hud

• Sarcoider er større end vorter

Årsager til vorter og sarcoider hos heste

Vorter og sarcoider er begge virus-relateret sygdomme. Forekomsten af sarcoider hænger sammen med tilstedeværelsen af Bovine papilloma virus1, mens forekomsten af vorter skyldes Equine papilloma virus. Risikoen for, at vorter og sarcoider udvikles, øges, når immunforsvaret svækkes.

Forebyggelse af vorter og sarcoider hos heste

Gennem fodring kan immunforsvaret styrkes, således at udvikling af vorter og sarcoider bedre kan afværges. Også ophelingsprocessen understøttes, når immunforsvaret styrkes. For at styrke immunforsvaret er især urter og biologisk letoptageligt zink vigtige ingredienser.

StrukturE bruges som grundfoder til forebyggelse af vorter og sarcoider, da den er rig på bioaktive urter og biologisk letoptagelige sporstoffer, heriblandt zink. De biologisk letoptagelige sporstoffer muliggør en velfungerende prebiotisk fordøjelse uden oppustethed. Dette giver maksimal beskyttelse af tarmens slimhinder, hvilket resulterer i en stabil tarmflora og derigennem et velfungerende immunforsvar. Ved at styrke immunforsvaret mindskes risikoen for, at hesten udvikler vorter eller sarcoider.

Immunforsvaret kan yderligere styrkes ved brug af HippoMun®, som er et tilskud, der understøtter immunforsvaret gennem udvalgte ølgærsekstrakter. Disse ølgærsekstrakter fremmer effektivt immunforsvarets udrykningskorps (makrofager). Højværdig protein fra oliefrø, alger, ølgær, samt Ω-3-fedtsyrer bidrager yderligere med beskyttelse af immunforsvarets udrykningskorps (makrofager).

      
 

Hesten har vorter og sarcoider

 
 m 

Ved mindre alvorlige angreb af enten vorter eller sarcoider anbefaler dyrlæge Jórun Sumberg-Olsen:
HippoMun og Hestaplus Zink som tilskud til den daglige fodring. Erfaringen viser, at en 3 måneders periode ofte er nok til, at de forsvinder.

m
       
 Tilskud  Dosis  Periode

 HippoMun®

  6 g pr. 100 kg hest dagligt

  1-2 uger, der holdes pause resten af måneden.
  Gentages den første uge i hver måned

 Hestaplus Zink

 3,5 g pr. 100 kg hest dagligt

  Gives i 5 dage, derefter 2 dages pause,
  indtil dåsen er tom

 StrukturE®

 200 g pr. 100 kg hest dagligt     

 Bruges som grundfoder sammen med de andre tilskud


Hvis den ønskede fremgang ikke ses, er det nødvendigt at se på den totale foderplan for at sikre, at der ikke er noget i grundfodringen, som modarbejder optagelsen af de næringsstoffer, der tilføres med tilskuddene.

1 discopo, S. (2002). The role of bovine papillamovirus in epuine sarcoids. The Horse

Kontakt