Af Christina Kryder Pedersen, agronom
Af Christina Kryder Pedersen, agronom

Sæson for pelsskifte


Pelsskiftesæsonen er lige om hjørnet, og afhængig af pelstype kan den strække sig fra januar til maj måned. Nogle heste går tidligt i gang, mens andre er meget længe om at komme af med det sidste. Hvor længe, hesten er om at komme af med pelsen, afhænger af hestens sundhedsstatus, hvor godt den er fodret og dens alder. Ældre heste kan af forskellige årsager have sværere ved at komme af med deres pels, men heste i alle aldre kan være påvirkede af pelsskiftet, da det er en ressourcekrævende proces, så understøttende tilskud kan være en nødvendighed for mange i denne periode.

Pelsens næringsstoffer


En sund og velernæret hest og en flot skinnende pels har ofte en sammenhæng, og derfor anvendes hestens pels ofte som indikator for hestens sundhedsstatus. Der findes ingen genveje til en flot og skinnende pels, da det skal komme indefra gennem en korrekt balanceret fodring. Alle næringsstoffer har direkte eller indirekte indflydelse på pelsen, men fedtstoffer, mineraler og specielt B vitaminer er påvist at have en tydelig synlig effekt. Pelsens farve og struktur er i høj grad påvirket af sporstoffer og specielt mineralerne zink og kobber har stor betydning. Zink og kobber har indflydelse på nogle af de enzymer, der danner pigment i huden og håret, og ved mangel på disse mineraler ses afblegning af pels og manhår specielt om sommeren. På sorte heste kan manhår og pels blive afbleget til en rust-farve og på røde heste bliver manhår og pels mere gul. Fedtstoffer som omega 3 har stor indflydelse på pelskvaliteten og B-vitaminerne har en indirekte indflydelse, da de styrker de celler i huden, hvor håret vokser fra, ligesom de øger blodgennemstrømningen i huden og omkring hårrødderne, så huden hele tiden får nyt blod.

Pelsskifte, træthed og blodmangel


Pelsskifte sker to gange om året hos en sund og rask hest. Det har ikke noget med temperaturer at gøre men derimod med dagslængden og de lyse timer. Derfor ses det indimellem, at hesten allerede begynder at smide pelsen i januar måned, hvor dagene så småt begynder at blive længere. Det kræver en del næringsstoffer og energi at komme af med den gamle pels og danne en ny. Derfor kan nogle heste, hvis de mangler ressourcer, være længere tid om at smide pelsen end andre. Nogle heste ændrer adfærd i pelsskifteperioden og bliver sløve, trætte eller mindre samarbejdsvillige. Dette kan skyldes, at der er et øget behov for næringsstoffer og energi i denne periode. Hesten kan endda være så påvirket, at dens blodprocent falder, hvilket kan tage lang tid at rette op. For at undgå skader kan det derfor være en god idé at sætte hesten lidt ned i træning i pelsskifte perioden samtidig med, at man gennem foderet sørger for dækning af det øgede behov.

Dagslængden påvirker hormonerne


Hestens hormoner påvirkes af de lyse og mørke timer. Hormonet melatonin, også kaldt ”mørkets hormon”, da det primært produceres, når det er mørkt, har stor indflydelse specielt på vinterpelsen. Når dagene begynder at blive kortere og nætterne længere, stiger melatoninniveauet i blodet. Melatonin har mange opgaver i kroppen, men en af dem er at stimulere kroppen til at sætte vinterpels i takt med at dagene bliver kortere i efterår og vinterhalvåret. Derimod stiger produktionen af hormonet prolaktin i takt med, at dagene bliver længere her om foråret. Da prolaktin har sine receptorer i huden, er hormonet direkte påvirket af dagslys. Prolaktin indgår i mange processer i kroppen blandt andet i reproduktionsprocesserne, men derudover har prolaktin en bremsende effekt på produktionen af melatonin, og dermed starter fældningen, og en fin tynd sommerpels vokser frem.

Skæl i pelsen


Heste skæller i pelsen omkring pelsskifte. Dette har ikke nødvendigvis noget med nedsat sundhed at gøre. Det er en helt normalt og naturlig proces, hvor hesten skiller sig af med en masse døde hudceller i forbindelse med, at den skifter pels. At bade hesten er ikke nødvendigvis en fordel, da det kan gøre hesten mere tør i huden, og det kan påvirke hestens hudflora og forsvar.

Fodring under pelsskifte


En god basisfodring er altid vigtig, og den skal indeholde god kvalitet grovfoder i tilstrækkelig mængde samt et basisfoder, der er afstemt med næringsindholdet i det grovfoder, hesten får. Grovfoderet er svært at vurdere, da det sjældent kommer med en analyse, men da indholdet af råprotein kan være meget svingende i grovfoder, kan det være en god idé at få det analyseret. Ofte indeholder grovfoder heller ikke tilstrækkeligt med mineraler og vitaminer, så tildel derfor enten et kraftfoder (müsli eller pellets) eller som minimum et mineralfoder ved siden af. Kroppen har et naturligt mineraldepot, hvor den lagrer de ekstra mineraler, den skal bruge f.eks. omkring pelsskifte. Men dette depot bliver ikke ved med at være fyldt, så når hesten skifter pels, anbefales det at tildele ekstra næringsstoffer, så der spares lidt på kroppens egne depoter. Tilskud med sporstoffer af høj kvalitet og gerne organisk bundet, omega 3 fedtsyrer fra eksempelvis gule hørfrø eller chiafrø samt B-vitaminer bør indgå fast i hestens fodring omkring pelsskifte for at understøtte denne proces og spare på kroppens naturlige depoter.


Kontakt