Ida Knudsen - Military

Ida Knudsen
Ida Knudsen

Mine forældre har begge redet i deres unge dage, og da jeg var 2 år, købte de begge hest igen. Jeg blev trukket på ryggen af min mors oldenborger, når den skulle til og fra fold. Jeg var ret vild med de heste, så da jeg var 3 år, tog min mor mig med på den lokale rideskole, Sundsøre Rideklub. Her fandt vi en pony i min størrelse, og så begyndte jeg til ridning. Det vidste sig, at jeg hurtigt magtede ponyen, så da jeg blev 4 år, fik jeg min egen. En shetlænder, stædig som de er, men også glad for at være med på tur.

Hurtigt fik min far lavet ridebane til mig, og ponyerne blev skiftet ud efterhånden som jeg voksede fra dem. I maj 2003, da jeg var 7 år, var vi flyttet til Møn og var ude at se den meget omtalte Klintejagt på Møns Klint. Da sagde min far, at det så skægt ud, og vi måtte da være med næste år. Og således blev det. Allerede til efteråret red jeg de første jagter på min 3’er pony sammen med min far, og her blev jeg bidt af terrænspringning.

Jeg har altid interesseret mig for konkurrencesport inden for hesteverdenen. Jeg synes jo det er fantastisk, at der findes heste til alle slags mennesker, hvad enten man vil have en hest at klappe og nusse med, om man vil køre med vogn, mestrer den svævende og dansende dressurdisciplin eller som jeg, ride fuld fart over faste forhindringer i terræn. Det er ligesom med hunde, de fås i alle størrelser, med forskellige talenter og temperamenter.

Jeg har stor beundring for avlere, der sørger for, at vi ryttere har noget godt at ride på. Der ligger et kæmpe arbejde bag hver en hest, men jeg ville ikke selv have tålmodighed til at vente så længe på et nyt talent. Derfor går jeg ofte efter de unge heste i tilridningsalderen. Så kan jeg selv forme hesten ridemæssigt, når de kender den almene håndtering, der danner grundstenen for videre uddannelse.

Jeg har en militaryhest på højt niveau på nuværende tidspunkt. Jeg kigger efter en ung, som jeg kan uddanne, så jeg har to heste med fremtid i, med nogle års mellemrum. Min tidligere tophest, som jeg havde VM-planer med, blev desværre slemt skadet sidste år, så nu ligger fremtiden i den yngre hest.
Jeg rider et par nationale og internationale militarystævner i Danmark, men primært internationale stævner i Tyskland, Polen, Frankrig, Sverige og Norge i min sæson, der løber fra marts til oktober.
Mit mål i 2016 er at debutere på et niveau højere internationalt samt ride en top-5 placering hjem til det Nordisk-Baltiske Mesterskab. Næste år sigter jeg højere og forventer, at hesten er klar til at kunne kvalificeres samt ride Europamesterskabet.

Fodring af hesten er en meget væsentlig del af den komplette ekvipage, for at have en hest, der kan præstere optimalt. Der er rigtig mange elementer, som spiller ind hos ekvipagen, og ligesom bl.a. ens træning, restitution, mentalitet og undervisning er vigtig, spiller fodringen også en kæmpe rolle.
Jeg har fodret med St. Hippolyt på mine heste i 3½ år nu, og med den rigtige foderrådgivning blev hestene hurtige hele anderledes at ride på. De heste, jeg bruger i min sport, skal gerne være nogle lidt sensitive heste med ”tænding”, så det har altid været lidt af et cirkus at finde foder med den rette energi, samtidig med, at hesten ikke er blevet en tikkende bombe.

Memphis går på NaturMüsli, og i sæsonen får hun StrukturE og Performance Fiber High Protein sammen med. Det er simpelthen så nemt at arbejde med St. Hippolyt foder, dels fordi mængden af mad er overkommelig for hesten, det er super velsmagende for dem, og så kan man nemt kombinere flere foderprodukter uden problemer.
Jeg har været specielt glad for to tilskudsprodukter, nemlig Glyx-Mash og High Performer.
Når vi er afsted til de større stævner, følger der en del dage i stævnestald med for hesten. Det kan godt påvirke den, så den ikke drikker optimalt, og dermed ej heller præsterer optimalt. Her har Glyx-Mash været guld værd for mig! En velsmagende mash uden sukker, har gjort, at mine heste aldrig lider af vandmangel under stævne eller transport. Det har førhen vakt mange bekymringer, når hesten ikke har drukket optimalt, for hvornår kan man ikke ride på den mere, og hvornår er den nødsaget til at få drop? Det kan lyde underligt, at hesten vil gå imod sine naturlige behov for at få væske, men man skal huske på, at kører man til Frankrig, Polen eller ja bare til Sverige, kan vandet smage markant anderledes end herhjemme, og vi ved jo, at heste i høj grad er vanedyr. Nu har jeg ro i sindet, når vi er afsted, for jeg ved, at hesten nok skal få rette mængde væske, hvis jeg smider et par håndfulde mash i vandet- det er rart!

Jeg forsøger altid at være bevidst om min hests ve og vel. For det er mig selv, der træffer et valg, når jeg tager den med til stævne, i stævnestald og ud af dens vante omgivelser. Derfor har jeg også en forpligtigelse til at sørge for, at den har det så godt som muligt. Dels for dens velfærd, men der er heller ingen fidus i at poste så mange penge i ”gildet”, hvis ikke hesten har de optimale betingelser for at præstere 100%.
Hestene er endda blevet så glade for det, at de hele året får et lille måltid mash. Om sommeren med koldt vand og om vinteren med varmt vand til at lune i maven efter en halvfrossen dag ude.

Med High Performer har jeg kunnet mærke en mindre træthed efter store præstationer og en bedre udholdenhed. Når jeg rider internationalt, afholdes terrændelen om lørdagen, før ridebanespringningen om søndagen. Efter terrænet er hestene godt brugte, og inden de må gå ridebanespringningen om søndagen, skal de igennem dyrlægetjek. Her er det helt tydeligt, hvordan hesten stråler og glider gennem nåleøjet hos de internationale dyrlæger, frem for andre heste som virkelig er matte og ømme efter gårsdagens anstrengelser. Ikke at konditionstræning hos en militaryhest er at undervurdere, for hesten skal være i form til de udfordringer, der stilles på niveauet, men det har klart gjort en forskel at give High Performer.

Jeg var også rigtig glad for High Performer, da vi skulle til EM i Portugal i 2014 og kørte den lange vej. Min hest havde fået tilskuddet 14 dage, inden vi havde afgang, og selv efter den lange køretur på 3.500 km var hesten ikke stiv eller øm, og den var klar til at præstere en hel uge i et andet klima end vanligt.
Jeg havde troet, det var en meget udmattet hest, jeg skulle trække ud af traileren, da vi endelig kom hjem efter 3 uger med transport og stævne, men frisk og frejdig var han. Jeg kunne ikke mærke på ham, at han havde været hårdt belastet i en længere periode. Igen spiller konditionen en kæmpe rolle, men High Performer hjælper helt sikker til at øge udholdenheden og en hurtigere restitution.

Et andet foderprodukt, jeg har været rigtig glad for, er Performance Fiber High Protein. Den type hest med lidt blod i og i hård træning kan godt have svært ved at holde huld. Jeg har haft en del problemer med at holde huld på min tidligere tophest, som var meget kræsen og ikke magtede en større fodermængde. Her var Performance Fiber High Protein lige løsningen til ham med et ekstra tilskud af koncentreret protein. Mængden af mad blev ikke meget større, og jeg kunne holde huld og flotte muskler på ham. Performance Fiber High Protein bruger jeg også som tilskud til musklerne i sæsonstart, når jeg opstarter galopintervaller og ved andre hårde træningsperioder.

Inden for de næste par år forventer jeg at have min yngre hest klar til Europamesterskabet. Jeg har den nødvendige erfaring på niveauet, så jeg kan hjælpe hende optimalt, så det er hendes sikkerhed og erfaring, jeg stræber efter at få i år.

I fremtiden ser jeg det ikke umuligt at ride på VM niveau. Jeg har tidligere været så tæt på, som det overhovedet kan være, hvor jeg havde tilmeldt mig vores debut, inden min gamle tophest blev skadet. Vi var helt klar, så jeg kan ikke se, hvorfor det ikke skulle kunne lade sig gøre igen med den rette træning og erfaring.

Jeg er glad for arbejdet med de unge heste, så fremtiden byder også uddannelse af nogle nye talenter. Det er ufattelig dyrt at ride de internationale stævner og køre så langt efter dem, så indtil jeg har nogle sponsorer til at hjælpe med at finansiere min drøm, så har jeg ”kun” en, maks. to heste på internationalt plan, mens jeg kan have flere unge på vej. Lige nu går jeg i skole, så jeg ikke kan nå så mange heste, men det regner jeg med at have mulighed for indenfor en overskuelig tidshorisont.

Du kan følge Ida Knudsen på hendes hjemmeside

Kig også ind på Idas Facebook-side

Præstationer

Mirakel-produktet MoviCur

Læs mere
15-06-2017

Danmarksmestre for hold!

Årets første militarystævne

Læs mere
29-03-2016

Flot sejr til Memphis

Nordisk Mesterskab

Læs mere
03-01-2016

Nordisk-Baltisk Mesterskab 2015 - hvilken oplevelse!

Udtaget til EM

Læs mere
23-07-2015

- Ungryttere i 2015

Målrettet forberedelse...

Læs mere
23-07-2015

...til årets mesterskaber

Flot 2. plads til Memphis

Læs mere
12-05-2015

Landsstævne i Sverige - se film!

Memphis samler på præmier

Læs mere
07-05-2015

Dressurstævne og militarystævne

Knald-Bang!

Læs mere
16-04-2015

Starten er gået...

1. april...

Læs mere
08-04-2015

...held i uheld eller..?

Succesfuld debut med Memphis

Læs mere
08-03-2015

DRFs 2020 plan og nye strategier

Ida klar til sæson 2015!

Læs mere
25-02-2015

Flere spændende og krævende stævner!

Ida Knydsen ser tilbage på 2014

Læs mere
09-02-2015

Min træningsplan mod sæsonen - hvordan når jeg mit mål?

Ida og Co hjemme igen...

Læs mere
29-09-2014

...efter en god lang tur.

Ida og Co på vej hjem igen

Læs mere
24-09-2014

efter flot EM!

Ida og Fritz i Portugal

Læs mere
22-09-2014

Godt i gang!

Ida og Co i Portugal...

Læs mere
22-09-2014

...før det går løs!

Ida og Fritz mod Portugal

Læs mere
15-09-2014

Turen indtil videre...

Forbereder sig til EM!

Læs mere
04-09-2014

Så er der nedtælling for Ida og Fritz!

Malmö City Horse Show

Læs mere
11-08-2014

Kæmpe oplevelse for Ida og Fritz

Klar til Malmö City Horse Show

Læs mere
21-07-2014

...den 31. juli til den 3. august 2014

1 2

Kontakt