Hestetandplejer Mai Nicholaisen

Hestetandplejer Mai Nicholaisen
Hestetandplejer Mai Nicholaisen

I år 2000 bestod jeg eksamen hos den Internationale Organisation for Hestetandpleje, efter endt læretid hos Richard O. Miller fra Californien. Richard er en af verdens bedste hestetandplejere, dyrlæge og har mange års erfaring med uddannelse af hestetandplejere fra hele verden. Det var en hård og utrolig lærerig periode

Jeg fik smag for hestetandpleje efter at have arbejdet som rytter og underviser i Californien. I min tid, som rytter og staldmedhjælp i både Danmark og Tyskland, havde jeg aldrig set så grundig tandpleje og aldrig mærket en så stor bedring på hestene som efter tandplejen i USA. Især ridemæssigt var hestene meget mere afslappede og samarbejdsvillige. Det fik mig til at sætte mig mere ind i faget.

Da jeg så kom til DK igen kunne jeg ikke finde nogen som lavede tandpleje på samme grundige måde, så jeg bestemte mig for at tage til USA i en mdr. for at se om hestetandpleje var noget for mig. Efter 2 uger var der ingen tvivl. Jeg fik læreplads og visa, og gik i gang med læretiden.
I 2001 startede jeg med at lave tandpleje i Danmark. Nogle år senere tog jeg, det der dengang var, den høje (advanced) eksamen hos IAED.

Deltager jævnligt i konferencer og workshops.
Uddanner tandplejere og dyrlæger.
Deltager i faggrupper med andre i hesteverdenen for at lære, henvise korrekt og have bedre forståelse for helheden i hestens sundhed.

Skriver gerne artikler, blog og har været med til at skrive Hesteejerens håndbog om tandpleje.

Læs mere på www.hestetandpleje.dk

Tandpleje er vigtig for alle heste

Vi ønsker, at vore heste skal være sunde og glade, avle stærke føl, yde deres bedste og klare sig godt i konkurrencer.

Derfor er vi også nødt til at sørge for korrekt pleje gennem hele livet!

- Der sker store forandringer i den unge hests mund.
Derfor bør man være opmærksom på, at hesten kan være ekstra generet i denne periode.

- Tandpleje gennem hele livet er vigtig, for at hestens tandsæt stadig er funktionelt, når den bliver gammel.

- Heste med tandproblemer kan have lige så store problemer med hovedpine, nakke- og rygproblemer, som vi mennesker.

Korrekt tandpleje forebygger skævheder og slidskader af nakke og ryg.
Tandpleje er vigtig for hestene, fordi vi mennesker tager dem ud af deres naturlige levevis!
- I naturen bliver hestene selekteret igennem sundhed og holdbarhed. Nutidens heste bliver avlet for præstation og udseende. Dette giver flere tandstillingsfejl.

- Hestens fortænder slides kun, når den nipper græsset af. Dvs. at heste på stald ikke får slidt fortænderne men kun kindtænderne. Dette giver en ubalance, som giver større problemer med alderen.

- Det er naturligt for hesten at have tandspidser, men det er ikke naturligt for den at have hovedtøj, grime, kapsun m.m. på hovedet. Tandspidser bør altid fjernes, inden hesten skal trænes og derefter hvert år.

- Under ridning beder vi hesten om at gå i en bestemt holdning, som kan være svær og smertefuld for den, hvis den har forkert tandstilling.
I naturen kan den selv vælge, hvordan den vil gå med hovedet.

Efter din hest har haft tandpleje

- Det er normalt, at hesten savler, tygger langsomt og ser sløv ud efter tandplejen/bedøvelsen.

- Hesten bør få halv foderration ved næste fodring efter tandplejen. Mest af alt fordi den har været bedøvet, så tygge- og tarmfunktion ikke er optimale. Der sker sjældent noget, men det er bedst at være på den sikre side så man undgår spiserørsforstoppelse eller et koliktilfælde.

- Give den evt. Irish Mash i stedet for almindeligt foder om aftenen. Irish Mash er også godt for fordøjelseskanalen og forebygger kolik. Du kan evt. købe hos mig eller på www.shop.hippolyt.dk

- Hestene reagerer meget forskelligt, efter at de har fået deres tænder ordnet. Nogle kan være ømme i et par dage, mens andre ikke viser tegn på ømhed. Normalt er det ikke tænderne, hesten er øm i, men kæbeleddet og musklerne pga. at munden har været åben. Giv den derfor noget, som er let at æde eller - hvilket er det bedste for kæbe og nakke (tyggefunktion) - lad den komme ud på græs - uden grime.

- Hvornår kan hesten rides igen? Et par dage efter tandplejen vil hesten have godt af at holde fri og komme på fold. På 3.-4. dagen er de fleste klar til at fortsætte træningen. For meget samling og hård træning i dagene efter tandplejen kan gøre hesten øm.

- Man skal ikke forvente at se de store forandringer på hesten lige med det samme. Hesten er måske vant til at have ondt, og det vil tage den lidt tid at stole på, at det ikke kommer til at gøre ondt mere. Især hvis den har haft store tandkroge, kan det godt tage flere uger, før du kan mærke en forskel på den

- Hvis hesten har et diagonalt/skævt bid, så kan det være en fordel at kontakte kiropraktor, fysioterapeut og/eller massør efter tandplejen. En skævhed i tænderne vil også have betydning for kæbeled, nakke og evt. hele kroppen.

- Normalt bør hesten få ordnet tænderne årligt. Alle heste er forskellige, så hvis du føler, der er noget, som irriterer den, inden der er gået et år, skal du ikke tøve med at kontakte mig.

     
 

Equine Denmark ApS

 
 m  

Vi opdrætter og træner dressur og springheste. Dermed har vi også altid heste til salg.


For os er kvalitet, hestevelfærd og sundhed det vigtigste. Vi bruger meget tid på at træne og passe vore heste, så de er glade for at arbejde og holdes sunde og raske.


Kik ind på hjemmesiden, hvis du søger en ny hest.


Mai Nicholaisen · Tel. 2032 3280 · info@equine.dk · www.equine.dk · www.hestetandpleje.dk

 

m

Kontakt