Den færøske hest

Den færøske hest nyder godt af St. Hippolyts kvalitetsfoder
Den færøske hest nyder godt af St. Hippolyts kvalitetsfoder

St. Hippolyt støtter Foreningen for avlsfremme af den færøske hest

Den færøske hest anses for at være det 6. mest truede pattedyr på jorden og er kun overlevet pga. få personers målrettede arbejde

Den stærke og robuste færøske hesterace, som er lige så gammel som den islandske hesterace, blev oprindeligt brugt som arbejdshest på gårde og landsteder rundt om på øerne.

I deres storhedstid, mente man, at der var ca. 1000 heste fordelt på øerne. Antallet blev voldsomt reduceret i 1960’erne pga. eksport af heste til de engelske kulminer, samt øget import af fjordheste for at blande racerne og få større og stærkere heste til landbruget. Dette resulterede i, at den racerene færøske hest næsten helt uddøde. For at vende den negative udvikling, blev den færøske hesteforening (Felagið Føroysk Ross) stiftet med henblik på, at øge antallet af racerene færøske heste.

Projektet går langsomt fremad og startede med 4 hopper og 1 hingst tilbage i 1960’erne. I 2013 gik den færøske hesteforening mere målrettet ind i projektet, for at skabe bedre grundlag for, at racen kunne øges i antal inden for en overskuelig årrække.

Grundlaget, for bedre avlsarbejde, omfattede målrettet rådgivning af hesteejere om generelt hestehold, sundhed og moderne reproduktionsmetoder. Dette hjælpes stærkt på vej af internationale eksperter i genetik som vejleder i avl og laver DNA analyser for at stadfæste forældreskabet af de enkelte føl.

St. Hippolyt Danmark levere foder så ubalancer i vitamin- og mineralforsyningen udjævnes og deres generelle sundhedstilstand forbedres. Disse tiltag er alle en forudsætning for, at både hopper og hingste forbliver fertile og at hopperne kan fole stærke og levedygtige føl også i fremtiden.

Den målrettede indsats har allerede båret frugt, og i 2014 var antallet af heste steget til 76, hvoraf 20 er avlsdygtige hopper i forskellige aldre.

Læs mere om den færøske hesteforening på Facebook og på www.ffr.fo

Kontakt